Щороку 18 травня відзначається Міжнародний день музеїв – закладів, де акумулюється та зберігається історична пам’ять, національні багатства та духовні реліквії нашого народу. На території Одещини діє 46 музеїв державної та комунальної власності, 169 громадських музеїв, в яких зберігається майже 450 тис. музейних предметів.

Другій рік поспіль музейники України відзначають професійне свято в умовах війни, демонструючи свою силу і мужність. Від 24 лютого минулого року музеї Одеської області доклали максимум зусиль для збереження культурної спадщини Одещини, за підтримки міжнародних донорів вжили усіх необхідних заходів для захисту як будівель-пам’яток архітектури та містобудування, так і предметів, що належать до Державного музейного фонду України та цінних експонатів.

Вже у травні 2022 року наші музеї відновили роботу, пристосувавшись до нових реалій – відсутності стаціонарних експозицій, перебоїв з електропостачанням, постійних повітряних тривог. За минулий рік музеями Одещини було проведено 239 виставок, 2786 екскурсій, які відвідало понад 164 тис. осіб, зокрема й внутрішньо переміщені особи, діти та люди з інвалідністю.

Музеї стали майданчиками для живого міжкультурного діалогу, місцем творення та популяризації українського культурного продукту. В поточному році одеські музеї вже взяли участь у двох міжнародних проектах – в Литві та Німеччині, активно співпрацюють з Українським культурним Фондом.

Приємно відзначити активну роботу не лише відомих одеських музеїв, а й регіональних краєзнавчих – зокрема Подільського та Чорноморського міських, Кодимського, Захарівського, Балтського, Білгород-Дністровського, Ренійського історико-краєзнавчих музеїв тощо.

Вся ця робота є можливою завдяки вашому професіоналізму та самовідданості.

Щиро зичу вам міцного здоров’я, родинного щастя, невичерпної наснаги, успіхів у праці зі збереження національної спадщини та історико-культурних надбань нашого краю.

Перемоги нам всім!