ПАМ’ЯТКА ДЛЯ ГОСПОДАРІВ, ЯКІ УТРИМУЮТЬ СВИНЕЙ, ПРО НЕОБХІДНІСТЬ ДОТРИМАННЯ БІОБЕЗПЕКИ ТА «ЗАКРИТОГО РЕЖИМУ» СВИНОГОСПОДАРСТВА
У зв’язку зі спалахом африканської чуми свиней, Ізмаїльська районна державна адміністрація та Ізмаїльське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області нагадують щодо правил дотримання біобезпеки та «закритого режиму» свиногосподарства:
- перевзувайтеся і перевдягайтеся, коли заходите в приміщення, де утримуються свині;
- перед входом у свинарник покладіть килимок (краще поролоновий), який регулярно змочуйте дезінфікуючим засобом;
- не пускайте у свинарник інших сторонніх людей;
- не випускайте свиней із хліва – їх не можна вигулювати;
- не утримуйте в одному приміщенні зі свинопоголів’ям інших тварин чи птицю, особливо, якщо вони виходять на двір;
- не годуйте свиней залишками їжі зі столу. Однак, якщо цього не можна уникнути, прокип’ятіть їжу впродовж 30 хвилин перед тим, як згодуєте свиням. Корми для свиней також треба проварювати;
- щодня оглядайте свиней. Якщо виникла підозра, що вони захворіли – обов’язково повідомте фахівця державної лікарні ветеринарної медицини;
- пам’ятайте, що рано чи пізно інфіковане вірусом АЧС м’ясо, яке заморозили в холодильнику, чи сало, яке закрили у банки, може стати причиною наступного спалаху захворювання, адже вірус у них житиме впродовж тривалого часу.
У разі підозри захворювання тварин на АЧС терміново звертайтеся до державної установи ветеринарної медицини Ізмаїльського району.
Увага! Попереджаємо про заборону:
ввезення чи вивезення з господарств усіх форм власності живих свиней, продукції з них та репродуктивного матеріалу протягом 40 днів з дня проведення дезінфекції в спалаху (неблагополучному пункті), крім випадків вивезення свиней на забій під контролем компетентного органу на визначеному ДНПК переробному підприємстві або забійному пункті;
торгівлі на ринках живими свинями та продуктами з них, крім отриманих на забійних та переробних підприємствах, які мають експлуатаційний дозвіл, за наявності супровідних ветеринарних документів;
проведення виставок, ярмарків, базарів та інших заходів, пов’язаних із пересуванням та скупченням тварин (крім транспортування свиней на відведені забійні пункти і м’ясокомбінати).