Національна рада України з питань телебачення і радіомовленнянагадує медіа, що 29 серпня 2024 року вшановується День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Цьогоріч минає 10 років від дня Іловайської трагедії – події, що стала символом незламності українського духу та героїзму наших захисників, які, опинившись в оточенні, продемонстрували неймовірну мужність і відданість Батьківщині.

Цей день запроваджено для гідного вшанування пам’яті військовослужбовців і учасників добровольчих формувань, які віддали життя за Україну, увічнення їхнього героїзму, громадянської відваги, стійкості та самовідданості.

Національна рада рекомендує керівникам суб’єктів у сфері лінійних медіа, незалежно від форми власності:

У проміжку часу між 06:00 і 24:00 та безпосередньо перед хвилиною мовчання о 09:00 та 12:00 інформувати про День пам’яті і 10-ті роковини Іловайської трагедії.

Вшанувати пам’ять загиблих захисників України хвилиною мовчання о 12:00.

Обмежити трансляцію розважальних програм упродовж дня.

Під час телетрансляцій розмістити на екрані стилізоване зображення знака пам’яті «Соняха».

Додатково нагадуємо, що о 9:00 щодня в ефірі всіх суб’єктів у сфері лінійних медіа оголошується загальнонаціональна хвилина мовчання за співвітчизниками, загиблими внаслідок збройної агресії рф проти України. Цим громадськість вшановує світлу пам’ять і героїчний подвиг воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету і територіальної цілісності України, а також мирних громадян, які загинули внаслідок російської агресії.

Регулятор звертає увагу суб’єктів у сфері медіа на необхідність керуватися Правилами ведення мовлення на теле- і радіоканалах у дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам’яті.

У разі фіксації і встановлення порушень цих Правил регулятор матиме підстави для застосування заходів реагування, передбачених Законом України «Про медіа».