Минув рік повномасштабної війни в Україні. Це були 12 місяців дуже інтенсивних протистоянь, боротьби, але водночас ця війна продемонструвала героїчний спротив і стійкість багатьох мирних жителів та громад України.

Сьогодні війна змінила ринок праці. Ренійська міська територіальна громада не стала виключенням. Наша громада прийняла майже 5 тисяч переселенців, які теж потребують роботи та джерел для життя. На щастя, громада не перебувала в зоні бойових дій, тому бізнес відновився, шукає нові методи роботи і нових працівників.

Підприємства, установи працюють у штатному режимі. За цей рік менше коштів виділяється на проєкти розвитку. Основні витрати – це освіта, медицина, житлово-комунальне господарство. Зараз особливо нічого не змінилось: вчителям та медикам потрібно платити зарплати, школи та лікарні потрібно утримувати в належному стані. Діти повинні ходити до школи, до садочків.

Збільшились витрати на утримання житлово-комунального господарства, через те, що, приміром, потрібно ремонтувати дороги, зруйновані фурами, збирати сміття, техніки катастрофічно не вистачає.

Для безперебійної подачі води населенню були закуплені потужні генератори.

Що стосується допомоги від держави та від громади, робилося майже неможливе, міська влада забезпечує всім необхідним переселенців, інвалідів, багатодітних, пенсіонерів та малозабезпечених. За цей важкий рік ми об’єдналися як ніколи, стали єдиними, чуйними, неймовірно стійкими.

Від початку повномасштабного вторгнення російських окупантів у нашій громаді були ініційовані акції на підтримку ЗСУ. Ми вшановуємо кожного українця, який загинув від рук російських окупантів.

Я впевнений у тому, що Україна переможе.

Ігор Плєхов, голова Ренійської міської територіальної громади