“Реформа не на часі”, “давайте почекаємо закінчення війни”, “у нас вже діють добровільні пенсійні накопичення”, – жоден з цих аргументів ❗️НЕ звучав на зустрічі Першого заступника міністра Дарини Марчак з представниками European Business Association, що була присвячена обговоренню проєкту закону 2683 «Про загальнообов’язкове накопичувальне пенсійне забезпечення».

Адже розуміння того, що сьогодні в Україні на одного працюючого громадянина, який сплачує ЄСВ, припадає один пенсіонер, “коефіцієнт заміщення” (співвідношення середньої пенсії та середньої заробітної плати) стрімко погіршується і складає вже менше 30%, а економічна активність – у порівнянні з довоєнним періодом – теж зменшилася на 30%, ставить і перед представниками бізнесу, і перед соціальною сферою складні виклики, які потребують вирішення.

👉 Є спільне розуміння: необхідна реформа, що зможе покращити пенсійне забезпечення українців і запобігти подальшому погіршенню матеріального стану сьогоднішніх і завтрашніх пенсіонерів. Адже розмір пенсії в Україні вже зараз не покриває базові потреби багатьох українців пенсійного віку.

Знайшли з представниками бізнесу, що входять до Європейської Бізнес Асоціації, багато точок дотику, які роблять державу і бізнес союзниками, а не антагоністами в питаннях реформування соціальної сфери.

Відхід від патерналістського ставлення до держави, що глибоко вкорінилось з радянських часів з установкою “хтось має за мене подумати/подбати/зробити”; запровадження системи, яка б заохочувала людину робити накопичення; збереження можливості добровільної опції відмовитись від накопичення; неприпустимість збільшення податкового тиску на бізнес у воєнний і післявоєнний час…

Перелік можна продовжувати, але суть в іншому: є розуміння того, що критично важливий етап ухвалення проєкту Закону у І читанні (як можливості перейти від безкінечного “забалакування” реформи роками до фахової дискусії, і розуміння – спільне. Цей камінь має бути зрушений з місця.