1. /
  2. Новини
  3. /
  4. соціальний захист населення
  5. /
  6. Аспекти трансформації Будинку дитини...

Аспекти трансформації Будинку дитини у Центр медичної реабілітації та паліативної допомоги в Ізмаїльському районі

Голова районної державної адміністрації Родіон Абашев разом із заступником голови райдержадміністрації Ольгою Колесниченко провели нараду з директором КНП «Ізмаїльський спеціалізований будинок дитини» Одеської обласної ради» Тетяною Мітюковою обговорили аспекти трансформації Будинку дитини у Центр медичної реабілітації та паліативної допомоги в Ізмаїльському районі – згідно із затвердженою Урядом Національною стратегією реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, яка передбачає перехід на систему, що забезпечить догляд і виховання дитини в сімейному (або наближеному до сімейного) середовищі.

Сьогодні Ізмаїльський спеціалізований будинок дитини, де перебувають 118 вихованців від народження до 5 років (111 з них мають різні захворювання), – один з 751 закладів інституційного догляду та виховання дітей в Україні, де перебувають понад сто тисяч дітей.

38 із таких закладів належать до сфери управління МОЗ – це будинки дитини, в яких живуть діти до 3 років. Саме їх трансформують у центри реабілітації і паліативної допомоги з метою організації ефективної системи надання медико-соціальної допомоги дітям.

Цього потребує зростання кількості дітей з інвалідністю.

По-перше, Центри реабілітації і паліативної допомоги будуть надавати медичні послуги таким дітям, і вони зможуть проходити фізичну, медичну, соціальну, психологічну реабілітацію та корекцію, отримуватимуть паліативну допомогу. Допомога надаватиметься як стаціонарно, так і амбулаторно.

По-друге, у закладі навчатимуть батьків, опікунів, членів сімʼї та людей, які беруть участь у догляді за дитиною, доглядати за дитиною, враховуючи її стан здоровʼя, фізичний та психічний розвиток.

По-третє, кожна дитина (сирота чи позбавлена батьківської опіки) буде мати можливість реінтеграції в сімʼю. Оптимальна форма влаштування буде визначатися з урахуванням інтересів дитини.

Центри реабілітації і паліативної допомоги також надаватимуть консультативну, соціально-психологічну, інформаційну та амбулаторно-консультативну допомогу щодо паліативної допомоги батькам дитини (або іншим особам, які доглядають за дитиною), дітям з інвалідністю, дітям з порушеннями розвитку, дітям, які мають невиліковні прогресуючі захворювання. Важливо: реабілітаційна та паліативна допомога включається до програми медичних гарантій.

В майбутньому центрі реабілітації, де відбудеться капітальний ремонт та планується придбання необхідного обладнання, будуть створені умови, максимально наближені до сімейних. Передбачено надання можливості перебувати сімʼї з дитиною, яка має право на перебування у медичному закладі разом із членами своєї сім’ї.

Ми розуміємо, що діти мають рости у сім’ях, а якщо такої можливості немає, то в умовах, наближених до сімейних.Окремо зазначимо, що фінансування Будинку дитини забезпечено в цьому році в повному обсязі – на виплату заробітних плат, придбання необхідних ліків тощо. Робота Будинку дитини під час реорганізації не припинятиметься.