ЯК УНИКНУТИ ОТРУЄННЯ ГРИБАМИ
Із 2000 видів грибів в Україні, їстівними вважаються майже 500. Нагадуємо прості правила, які допоможуть уникнути отруєння грибами, а також розказуємо, що робити, якщо є підозра на таке отруєння.
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основні симптоми з’явились у постраждалих через 2-3 години після вживання грибів.
Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання; ріжучі болі в животі; рідкий стул; слабкість, запаморочення; зниження пульсу; підвищення температури тіла; судоми; холодні руки та ноги з причини відтоку крові від кінцівок; поява галюцинацій та марення. Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря!
Найголовніше – терміново телефонуйте «103».
Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла).
До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини.
Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні у якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся “перечекати” – це може бути смертельнонебезпечно.
Пам*ятайте, навіть якщо ви впевнені у якості і безпеці грибів, їх не рекомендовано вживати жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, дітям до 12 років, людям літнього віку.
Щоб уникнути отруєння, треба дотримуватись певних правил:
– Відмовтеся від споживання дикорослих грибів. Замініть їх грибами, що вирощують штучно, підлягають контролю.
– Не купуйте гриби на стихійних ринках.
– Уважно оглядайте гриби. Якщо у вас виникають найменші сумніви – відмовтеся від споживання грибів.
– Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими.
– Не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
– Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали.
– Не збирайте гриби в посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів
– Ніколи не куштуйте сирі гриби.
– Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути.
– Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
– Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
– Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
І бувайте здорові!
Заступник начальника відділу державного
нагляду за дотриманням санітарного
законодавства Ізмаїльського районного
управління Головного управління
Держпродспоживслужби в Одеській області
Роман ШАЛАР