ЩОДО ГРИПУ ПТИЦІ !
В черговий раз Держпродспоживслужба Ізмаїльського району порушує питання щодо профілактичних заходів й попередження занесення високопатогенного грипу птиці в господарствах усіх форм власності у населених пунктах м. Ізмаїл та Ізмаїльського району.
1.2020У сучасному світі грип є однією з небагатьох інфекцій які представляють серйозну загрозу для людства. Його вплив на птахівництво (знищення поголів’я птиці, накладення карантинних та інших обмежувальних заходів, заборона торгівлі, додаткові ветеринарно-санітарні заходи) призводить до суттєвих економічних збитків як в розвинених країнах, так і у країнах, що розвиваються.
Особливе місце грип займає як патоген небезпечний для здоров’я людини, здатний викликати пандемію з тяжкими наслідками.
Перший підтверджений випадок зараження людей «пташиним грипом» відбувся в Гонконгу в 1997 році, коли штам H5N1 викликав важке респіраторне захворювання у 18 осіб, з яких 6 померло. Випадки захворювання людей відбувалися під час епідемії високопатогенного «пташиного грипу», та були викликані тим же самим штамом, що й серед популяції свійської птиці. Хворі мали тісний контакт з інфікованою домашньою птицею. Упродовж 1997-2005 рр. у країнах Південно-Східної Азії захворіло 134 людини, 66 з них померли.
Більшість випадків захворювання людей було зафіксовано в сільських районах, переважно в результаті прямого контакту з мертвою або хворою домашньою птицею. На сьогодні випадків передачі вірусу «пташиного грипу» від людини до людини виявлено не було.
Вірус пташиного грипу (ПГ), який інфікує домашню птицю, поділяють на 2 групи:
- Високопатогенний грип птиці (ВПГП) класична чума птиці, європейська чума птиці) – інфекційне, висококонтагіозне захворювання птахів, яке викликається одним з штамів вірусу грипу типу А та характеризується явищами септицемії, ураженням органів дихання та травлення;
- Низькопатогенний грип птиці (НПГП).
Високопатогенний грип птиці:
- може викликати у птахів 100 %-у смертність;
- викликається підтипами Н5 і Н7;
- відноситься до Списку А (МЕБ) Всесвітньої організації здоров’я тварин.
Стійкість вірусу грипу до впливу різних факторів залежить від серотипу. Грип птиці здатний тривалий час зберігатися у фекаліях і тушках птиці, особливо за низької температури: при 4 °С кілька тижнів, а при -60 °С зберігає активність протягом декількох років. Залежно від субстрату, в якому знаходиться вірус, він інактивується при температурі 56 °С за 1-3 год., при 600С за 10-30 хв., при 700С за 2-5 хв. На інфікованому пір’ї збудник грипу не втрачає патогенності протягом 18-20 діб. У ліофілізованому стані вірус залишається активним протягом 2-3 років.
Вірус надійно знешкоджує 2%-й їдкий натр, 3%-й розчин хлорного вапна, 5%-й креолін, 5%-й фенол, 2%-й формальдегід, 2%-на азотна кислота, 2%-й ефір, 2%-й хлороформ протягом 10-30 хв. Пряме сонячне проміння знезаражує вірус за 50-55 год, температура 55-60 0С – 30-50 хв, а 65-70 0С – за 5-2 хв.
РЕЗЕРВУАР ІНФЕКЦІЇ – дика водоплавна птиця. Вірус ВПГП було виділено від 90 представників водоплавної птиці. Здебільшого, інфекція у них протікає безсимптомно.
ДЖЕРЕЛО ВПГП – хвора та перехворіла птиця.
ІНКУБАЦІЙНИЙ ПЕРІОД – 1-7 днів.
ВІРУСОНОСІЙСТВО – 2-3 місяці.
ЗАРАЖЕННЯ –повітряно-крапельно, аліментарно, трансоваріально.
ФАКТОРИ ПЕРЕДАЧІ:
- тара; корми; інкубаційні яйця; тушки; пір’я; обслуговуючий персонал; комахи; пухоїди; дикі птахи; гризуни.
НЕОБХІДНО ЗНАТИ, ЩО:
– при збільшенні контакту інфікованої перелітної, синантропної та домашньої птиці відбувається перезараження;
– збільшується кількість птахів, які задіяні в інфекційному процесі;
– підвищується загальна концентрація вірусу;
– збільшується кількість мутацій вірусу;
– підвищується патогенність вірусу;
– в геометричній прогресії збільшується кількість вірусу, який виділяється у зовнішнє середовище;
– збільшується ризик виникнення нових інфекційних вогнищ.
Інфекція (H5N1) чи штамами, які містять гемаглютинін H5 або Н7, характеризується:
– тяжким перебігом та масовою загибеллю птиці; ураженням органів дихання і травлення; ознаками катарального кон’юнктивіту, риніту, синуситу, трахеїту, пневмонії, катарально-геморагічного ентериту, нефриту, крововиливами в різних органах.
Клінічні ознаки залежать від:
- патогенності вірусу;
- виду птиці.
ДЛЯ ВИСОКОПАТОГЕННОГО ГРИПУ ПТИЦІ ХАРАКТЕРНІ:
- депресія; зниження апетиту; зниження яйценосності; нервові прояви; ціаноз гребеня, ережок; кашель; чхання; пронос; раптова загибель.
ЛІКУВАННЯ не розроблене та недоцільне.
Для активної імунізації застосовують інактивовані та атенуйовані вакцини.
Єдиний метод боротьби з ВПГП при його виникненні, базується на забої інфікованої птиці та птиці суміжних птахогосподарств з метою створення буферної зони для запобігання подальшого розповсюдження вірусу.
З метою охорони господарств від занесення збудника грипу птиці керівники та спеціалісти птахогосподарств, незалежно від форм власності, зобов’язані суворо виконувати заходи, які передбачені Інструкцією з профілактики та ліквідації грипу птиці, затвердженої Наказом Міністерства аграрної політики та продовольства України 17.10.2011р. № 547 і зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 8.11.2011 р. за №1277/20015, забезпечувати виконання наказу Головного державного інспектора ветеринарної медицини України № 148 від 30.11.2007 р. «Про недопущення виникнення високопатогенного грипу птиці».
РЕКОМЕНДАЦІЇ
ЩОДО ПРОФІЛАКТИКИ ГРИПУ ПТИЦІ В БЛАГОПОЛУЧНИХ РАЙОНАХ:
- Бажано організувати безвигульне утримання птиці.
- Утримувати домашню птицю в умовах, що виключають її контакт зі сторонньою птицею.
- Завезення нової птиці необхідно здійснювати тільки з благополучних щодо пташиного грипу областей і районів, після погодження з Держпродспоживслужбою на відповідній території. Завезену у птахогосподарства птицю слід піддавати профілактичному карантинуванню згідно Методичних рекомендацій, затверджених протоколом № 2 Науково-методичної ради Держпродспоживслужби України від 25.06.2019 р. При виявленні мертвої птиці, прояві ознак хвороби слід негайно повідомити ветеринарну службу.
- Забезпечити належні санітарні умови утримання домашньої птиці. З цією метою слід регулярно проводити чистку приміщень, де утримується птиця, з подальшою їх дезінфекцією.
- Догляд за птицею слід здійснювати тільки в спеціально відведених для цієї мети одязі та взутті, які необхідно регулярно прати і чистити.
- Використовувати лише якісні та безпечні корми для птахів, не закуповувати корми без гарантії їх безпеки. Корми для птахів зберігати виключно в місцях, недоступних для синантропної і перелітної птиці (горобців, галок, голубів тощо).
- Перед початком згодовування корм слід піддавати термічній обробці (проварювати, запарювати).
- При забої та обробці птиці слід якомога менше забруднювати навколишнє середовище кров’ю, пір’ям та іншими продуктами забою.
- На вимогу представників ветеринарної служби надавати домашню птицю для огляду і вакцинації.
- Про всі випадки захворювання і падежу домашньої птиці, а також при виявленні місць масової загибелі дикої птиці на полях, в лісах та інших місцях необхідно негайно повідомляти ветеринарну службу та адміністрацію населеного пункту.
- Дотримуватися правил особистої безпеки та гігієни:
– після контакту з птицею, предметами догляду за птицею, продукцією птахівництва необхідно ретельно вимити руки з милом і прийняти душ;
– яйця і м’ясо птиці перед вживанні в їжу необхідно піддавати ретельній термічній обробці.
Приготування в їжу продуктів птахівництва повинно супроводжуватися їх нагріванням до температури не нижче 70 0С протягом як мінімум 5 хвилин;
– при виявленні мертвої птиці категорично забороняється наближатися до неї, самостійно захоронювати і переміщати трупи. У разі вимушеного контакту з мертвою або хворою птицею, слід забезпечити власну безпеку. Потрібно надягти захисний одяг (ватно-марлеву пов’язку або респіратор, захисні окуляри, халат, гумове взуття і рукавички). Якщо цього немає, захистіть рот і ніс шматком тканини, надіньте звичайні окуляри, надіньте на руки і на взуття поліетиленові пакети і міцно закріпіть їх навколо зап’ястя та щиколоток гумкою або шнурком. Ці запобіжні заходи гарантовано захистять від зараження.
Також варто зауважить, що будь-яку хворобу легше попередити, а ніж боротися із її наслідками!
З повагою,
Начальник Ізмаїльського управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області Дмитро ДІМОВ