ПРИГОТУВАТИ СТРАВИ ЗА ЧАС УРОКУ – КОМАНДА ГО «НАЦІОНАЛЬНА АСОЦІАЦІЯ ГРОМАДСЬКОГО ХАРЧУВАННЯ» ПРОДЕМОНСТРУВАЛА В ОДЕСІ МОЖЛИВОСТІ СУЧАСНОГО ТЕХНОЛОГІЧНОГО ПРОЦЕСУ
В рамках регіонального форуму «Реформа системи шкільного харчування», що відбувся в Одесі, під час практичної панелі команда ГО «Національна асоціація громадського харчування» продемонструвала можливості сучасного технологічного процесу: за 45 хвилин команда приготувала обід в асортименті з шести страв для 700 людей – учасників форуму.

Також команда презентувала «дорожню карту» переходу на нові стандарти приготування і озвучили вимогу, яка обов’язково має виконуватися, щоб страви були максимально корисними. Страви для шкільного меню обираються таким чином, щоб за 45 хвилин можна було приготувати 150 порцій з 7 страв.

«Маємо вчитися готувати за урок і віддавати за перерву, щоб їжа була максимально свіжою», – пояснює співзасновник ГО Національна асоціація громадського харчування Орест Степаняк.
Також, за словами представників асоціації, головним конкурентом шкільної їдальні для першачка (і причиною, чому діти не їдять у школах) стає «мама, яка пакує з собою сендвіч».
«Коли діти підростають, їм починають замість ланч-боксів давати 20-30 грн, і тоді конкурентом їдальні стають супермаркети та МАФи поруч зі школою… Тому наше завдання – зробити їжу таку, яку будуть хотіти їсти діти у школах», – наголосили професійні кухарі.



Ще одна проблема, яка потребує вирішення – робота кухарів. Часто їх або не вистачає, або вони надто втомлюються і потім від їхнього настрою залежить якість їжі.
«Тому нам потрібно додавати кухарям помічників, які будуть пришвидшувати якісь процеси або забирати від них ручну роботу», – додав представник асоціації.
Третя проблема – актуальність їжі. Дітям потрібно давати сучасну їжі, таку, яку вони будуть розуміти і хотітимуть з’їсти.
«Умовно кажучи, для дітей треба зробити таку картинку, яку вони бачать у своїх смартфонах», – зазначив Орест Степаняк.




Захід пройшов в рамках Національної стратегії розбудови безпечного і здорового освітнього середовища у Новій українській школі за ініціативи Першої леді Олени Зеленської та у співпраці з Міністерством охорони здоров’я, Міністерством економіки, Державною службою з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, громадською організацією «Національна асоціація громадського харчування», Одеською обласною державною адміністрацією та Одеською міською радою.




