ДЕРЖПРОДСПОЖИВСЛУЖБА ПОПЕРЕДЖАЄ:
Для запобігання отруєнню грибами Ізмаїльське районне управління ГУ Держпродспоживслужби в Одеській області рекомендує:
– Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються за наявності дозвільної документації.
– Не купуйте гриби на стихійних ринках, купуйте гриби тільки у відведених для цього місцях – у магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках, тільки при наявності документів, що посвідчують їх якість та безпеку.
– Не збирайте гриби поблизу трас, підприємств, забруднених територій. Гриби вбирають в себе отруйні речовини, в тому числі важкі метали. Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишаючи його поряд з іншими, не беріть занадто молоді чи старі гриби. Їх легко переплутати з отруйними.
– Не збирайте гриби у посушливу погоду. У цей час гриб пересихає, віддаючи воду і збільшуючи концентрацію токсинів.
– Вдома ще раз ретельно перевірте гриби. Усі сумнівні слід викинути. Готуйте гриби протягом першої доби після збирання, ніколи не куштуйте сирі гриби.
– Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хвилин.
– Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше доби.
Абсолютно протипоказане споживання грибів для дітей до 12 років, жінкам у період вагітності і грудного вигодовування, людям похилого віку.
Симптоми отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом декількох днів. Основними ознаками отруєння грибами є: нудота, блювання, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги), поява галюцинацій та марення. Якщо у вас проявився хоча б один із цих симптомів – негайно викликайте лікаря, телефонуйте «103»! До приїзду невідкладної допомоги дотримуйтесь постільного режиму і пийте багато рідини – води, підсоленої води або прохолодного чаю. Це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини. Якщо є можливість, промийте шлунок простою водою чи прийміть сорбенти (найменша ефективна доза активованого вугілля – 0,5 г/кг маси тіла). Категорично заборонено вживати алкоголь, будь-яку їжу чи молочні та кисломолочні продукти – це може прискорити всмоктування токсинів.
Ні в якому разі не займайтеся самолікуванням і не намагайтеся «перечекати» – це може бути смертельно небезпечно!