1. /
  2. Новини
  3. /
  4. МІЖВІДОМЧА НАРАДА ЩОДО СТВОРЕННЯ...

МІЖВІДОМЧА НАРАДА ЩОДО СТВОРЕННЯ ТА ФУНКЦІОНУВАННЯ ІНДУСТРІАЛЬНИХ ПАРКІВ

18 жовтня 2024 року відбулася Міжвідомча нарада щодо створення та функціонування індустріальних парків в Одеській області.

Захід проходив у змішаному форматі (онлайн і офлайн) за участі народних депутатів України – членів Комітету з питань економічного розвитку, представників Уряду, керівництва обласної державної адміністрації та районних державних адміністрацій, голів територіальних громад, а також представників індустріальних парків.

Присутні ділилися досвідом створення індустріальних парків.

Було зроблено акцент на новий Порядок надання державного стимулювання створення та функціонування індустріальних парків, ухвалений на засіданні Кабінету Міністрів України 4 червня 2024 року, який передбачає надання коштів на будівництво об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури, необхідних для створення та функціонування індустріальних парків, а також компенсацію за приєднання до інженерно-транспортних мереж. Це важливий крок для розвитку економіки.

Індустріальні парки мають стати каталізатором для залучення інвестицій в реальний сектор і підвищення виробництва, а новий порядок стимулювання сприятиме їхньому ефективному функціонуванню. Урядом створено низку запобіжників, які забезпечать відповідальне та ефективне використання державних коштів. Цього року у державному бюджеті передбачений 1 мільярд гривень на державне стимулювання індустріальних парків.

Для інвесторів індустріальні парки вирішують одразу кілька актуальних проблем: питання землі, підключення до мереж, наявності промислової будівлі та зниження вартості обладнання. Адже це можливість резидентам парків: не платити ввізне мито та ПДВ на обладнання; не платити податок на прибуток впродовж 10 років за умови реінвестування; отримати пільгову ставку податку на нерухомість та пільгову плату за землю (на розгляд місцевого самоврядування).

В ході проведення заходу було наголошено, що розвиток індустріальних парків є важливою складовою політики «Зроблено в Україні» для залучення інвестицій у реальний сектор. Адже 1 долар державних інвестицій в індустріальні парки допомагає залучити 6 доларів приватних інвестицій. Тільки розвиваючи переробну промисловість можливо досягти рівня стандартів Організації економічного співробітництва та розвитку для розвинених країн, де частка переробної промисловості становить близько 20 % від ВВП.