1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЧИ НАДІЛЕНИЙ СУД АПЕЛЯЦІЙНОЇ...

ЧИ НАДІЛЕНИЙ СУД АПЕЛЯЦІЙНОЇ ІНСТАНЦІЇ ПОВНОВАЖЕННЯМИ ПЕРЕВІРЯТИ ДОТРИМАННЯ СУДОМ ПЕРШОЇ ІНСТАНЦІЇ ПРАВИЛ ЮРИСДИКЦІЇ, ЯКЩО ЖОДНА ІЗ СТОРІН НЕ ПОРУШУВАЛА ПИТАННЯ ЩОДО НЕНАЛЕЖНОЇ ЮРИСДИКЦІЇ РОЗГЛЯДУ СПОРУ?

З метою підвищення загального рівня правової культури та вдосконалення системи правової освіти, набуття необхідного рівня правових знань, юридичним сектором апарату райдержадміністрації задля виконання покладених на сектор завдань аналізується судова практика Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду.

Отже, хочемо звернути увагу працівників юридичних служб на постанову Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду від 15 лютого 2022 року у справі № 908/2037/20 у якій йдеться про таке.

Частиною 1 ст. 269 ГПК України унормовано, що суд апеляційної інстанції переглядає справу за наявними у ній і додатково поданими доказами та перевіряє законність і обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги.

Водночас ч. 4 цієї статті передбачено, що суд апеляційної інстанції не обмежений доводами та вимогами апеляційної скарги, якщо під час розгляду справи буде встановлено порушення норм процесуального права, які є обов’язковою підставою для скасування рішення, або неправильне застосування норм матеріального права.

Згідно із ч. 2 ст. 278 ГПК України порушення правил юрисдикції господарських судів, визначених ст. 20-23 цього Кодексу, є обов’язковою підставою для скасування рішення незалежно від доводів апеляційної скарги.

Отже, суд апеляційної інстанції незалежно від доводів апеляційної скарги перевіряє дотримання правил юрисдикції господарських судів.