1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЩО ТАКЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО...

ЩО ТАКЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО ВІДКРИТТЯ ВАЛЮТНОГО РАХУНКА?

Головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Ізмаїльської районної державної адміністрації інформує, що суб’єкт декларування зобов’язаний повідомити Національне агентство з питань запобігання корупції про відкриття ним або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента (частина 1 статті 52 Закону України «Про запобігання корупції»).

У кого виникає обов’язок щодо його подання?

Повідомлення про відкриття валютного рахунка зобов’язані подавати суб’єкти декларування, які відкрили валютний рахунок в установі банку-нерезидента або якщо такий валютний рахунок відкрили члени їх сім’ї.
Про відкриття яких рахунків слід повідомляти?

Суб’єкт декларування зобов’язаний повідомити Національне агентство з питань запобігання корупції про відкриття ним або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента (частина 1 статті 52 Закону України «Про запобігання корупції»).

👉 Валютний рахунок – будь-який рахунок суб’єкта декларування або члена його сім’ї, відкритий в установі банку-нерезидента в будь-якій валюті (п. 2 Порядку інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента № 451/21).

👉 Установа банку-нерезидента – юридична особа-нерезидент будь-якої організаційно-правової форми, яка є банком, її відокремлені підрозділи (філії, відділення), що створені і діють відповідно до законодавства іноземної держави та з місцезнаходженням за межами України (п. 2 Порядку № 451/21).

У яких випадках та у які строки виникає обов’язок подати повідомлення про відкриття валютного рахунка?

Суб’єкт декларування зобов’язаний повідомити Національне агентство про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента у 20-денний строк з дня:

✅ коли суб’єкт декларування або член його сім’ї відкрив валютний рахунок;
✅ коли суб’єкту декларування стало відомо або повинно було стати відомо про відкриття такого рахунка членом його сім’ї (п. 3 Порядку № 451/21).

Суб’єкт декларування особисто заповнює відповідну електронну форму повідомлення про відкриття ним або членом його сім’ї валютного рахунка в установі банку-нерезидента після автентифікації у персональному електронному кабінеті Реєстру декларацій.

Подання Повідомлення про відкриття валютного рахунку до Реєстру декларацій підтверджується листами на електронну пошту суб’єкта декларування та у персональному електронному кабінеті суб’єкта декларування.

❗️Повідомлення про відкриття валютного рахунку подається незалежно від того, перебуває суб’єкт декларування в Україні чи за її межами.

Повідомлення про відкриття валютного рахунку в паперовій формі не подається.