1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ЩО ТАКЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО...

ЩО ТАКЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРО СУТТЄВІ ЗМІНИ У МАЙНОВОМУ СТАНІ?

Головний спеціаліст з питань запобігання та виявлення корупції Ізмаїльської районної державної адміністрації інформує, що повідомлення про суттєві зміни у майновому стані є додатковим заходом здійснення фінансового контролю та застосовується до суб’єктів декларування, які є службовими особами, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків (абзац 2 частини 4 статті 52 Закону України «Про запобігання корупції»).

У кого виникає обов’язок щодо його подання?

Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані зобов’язані подавати суб’єкти декларування, які є службовими особами, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб’єктів декларування, які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.

Перелік суб’єктів декларування, які є службовими особами, що займають відповідальне та особливо відповідальне становище, закріплений у примітці до статті 51-3 Закону України «Про запобігання корупції», зокрема у переліку наявні і особи, посади яких належать до посад державної служби категорії «А» або «Б». Перелік посад з високим та підвищеним рівнем корупційних ризиків затверджено наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 06.11.2023 № 249/23.

❗️Інші суб’єкти декларування повідомлення про суттєві зміни у майновому стані до Національного агентства з питань запобігання корупції не подають.

У яких випадках виникає обов’язок подати повідомлення про суттєві зміни у майновому стані?

У разі отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку суб’єктом декларування на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів (абзац 1 частини 4 статті 52 Закону України «Про запобігання корупції»).

Обов’язок подати повідомлення виникає лише за таких обставин у сукупності:

  • отримано дохід, придбано майно, здійснено видаток;
  • дохід отримав / майно придбав / видаток здійснив саме суб’єкт декларування;
  • розмір доходу / видатку, вартість придбаного майна перевищує 50 прожиткових мінімумів.

❗️Подання повідомлення про суттєві зміни у майновому стані в інших випадках (у тому числі щодо членів сім’ї) Законом не передбачено.

Які строки подання повідомлення про суттєві зміни у майновому стані?

Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані суб’єкт декларування подає особисто у 10-денний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку шляхом заповнення відповідної електронної форми у персональному електронному кабінеті Реєстру декларацій.

❗️Повідомлення про суттєві зміни у майновому стані подається незалежно від того, перебуває суб’єкт декларування в Україні чи за її межами.