1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НАГОРОДЖЕННЯ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ З...

НАГОРОДЖЕННЯ ЗАХИСНИКІВ УКРАЇНИ З ІЗМАЇЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ПОСМЕРТНО

20 вересня 2024 року відбулася урочиста передача нагороди сім’ям  військовослужбовців Богдана Міхалакі і Сергія Криси, які героїчно загинули під час захисту незалежності та територіальної цілісності України.

У заході взяли участь очільник Ізмаїльської районної державної адміністрації Родіон Абашев, заступниці голови Ізмаїльської РДА Ірина Холостенко і Марина Деной, в.о. керівника апарату Ізмаїльської РДА Світлана Тіткова, міський голова Ізмаїла Андрій Абрамченко, голова Саф’янівської сільської ради Наталія Тодорова.

Богдан Міхалакі, солдат, стрілець-зенітник зенітного ракетного відділення зенітного ракетного взводу механізованого батальйону 28 механізованої бригади Оперативного Командування «Південь» Збройних Сил України народився 28 травня 1999 року. До війни працював в Федерації бодібілдингу та фітнесу Бессарабії, де його згадують як світлу, добру, чутливу людину. Мешканці Ізмаїла запам’ятали Богдана й як талановитого скрипаля. Майстерне виконання відомих композицій струнким високим хлопцем зачаровувало вуличних перехожих.

З початку російського вторгнення в Україну він проявив себе як активний волонтер і патріот. У січні 2023 року пішов до лав ЗСУ за контрактом, а в кінці квітня того ж року поблизу населеного пункту Хромове Бахмутського району Донецької області отримав тяжкі уламкові поранення. Незважаючи на зусилля медиків 6 травня 2023 року його серце перестало битися.

За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку Указом Президента України від 12 січня 2024 р. № 11/2024 солдат Богдан Міхалакі нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеню посмертно. Нагорода передана рідним Героя — батьку, Олександру Володимировичу та матері, Любові Вікторівні.

Сергій Криса, молодший сержант 110-ї окремої механізованої бригади імені Марка Безручка, народився 11 березня 1986 року в Кам’яних Потоках, там навчався. Згодом переїхав до Кременчука, де працював на різних підприємствах міста. Протягом 2014-2016 років брав участь у проведенні антитерористичної операції на сході України.

З перших днів війни, вже як досвідчений військовий, вдруге став на захист Батьківщини, самостійно прийшовши до військкомату. У серпні 2023 року під час розвідки під Авдіївкою він із побратимами потрапив в російську засідку, де майже всі загинули. Похований на Алеї слави Свіштовського кладовища міста Кременчука. Побратими про нього кажуть: «Хлопець був кмітливим, досвідченим, бойовим».

За особисту мужність, виявлену у захисті державного суверенітету та територіальної цілісності України, самовіддане виконання військового обов’язку Указом Президента України від 22 березня 2024 р. № 166/2024 молодший сержант Сергій Криса нагороджений орденом «За мужність» ІІІ ступеню посмертно. Нагорода передана дружині Героя Вікторії Цимбалюк.

Присутні вшанували пам’ять загиблих захисників України хвилиною мовчання.

Але завдяки тим, хто віддав найцінніше для того, щоб їх рідні й усі громадяни нашої держави могли жити у вільній і незалежній країні, життя продовжується, і після урочистої церемонії представники керівництва Ізмаїльського району тепло поспілкувалися з близькими загиблих воїнів, завіривши їх у всебічній підтримці з боку органів державної влади.

Вічна слава Героям!