1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ДЕЯКІ АСПЕКТИ ОФОРМЛЕННЯ СПАДЩИНИ...

ДЕЯКІ АСПЕКТИ ОФОРМЛЕННЯ СПАДЩИНИ НА ТИМЧАСОВО ОКУПОВАНІЙ ТЕРИТОРІЇ

Через військову агресію рф низка населених пунктів різних областей нашої держави опинилася під російською окупацією і саме тому українці вимушено зіткнулися з проблемою спадкування майна. Юридичним сектором апарату Ізмаїльської РДА проаналізовано низку нормативно-правових актів України і виокремлено деякі особливості оформлення спадщини на тимчасово окупованій території.

Так, у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України Указом Президента України від 24 лютого 2022 року № 64 в Україні введено воєнний стан.
Водночас, у зв’язку з тим, що військова агресія триває ще з 2014 року, окремі території України опинилася під російською окупацією починаючи з 7 квітня 2014 року.

Отже, у наказі Міністерства юстиції України від 18 жовтня 2000 року № 52/5 «Про затвердження Правил державної реєстрації актів цивільного стану в Україні» (розділ І) передбачено, що за заявами громадян України, які проживають на тимчасово окупованій території або переселилися з неї, державну реєстрацію актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання здійснюють відділи державної реєстрації актів цивільного стану за місцем звернення заявника.

Одночасно, у разі смерті особи на тимчасово окупованій території України, що підтверджується документами виданими незаконними органами та/або особами, спадкоємцю необхідно встановити факт смерті спадкодавця на такій території шляхом звернення до найближчого місцевого суду на підконтрольній Україні території. Такі заяви розглядаються невідкладно з моменту подання до суду.

На підставі рішення суду у справі про встановлення зазначеного факту відділ державної реєстрації актів цивільного стану має видати заявнику свідоцтво про смерть особи встановленого зразка.

З метою спадкування майна, яке знаходиться на тимчасово окупованій території, громадянам необхідно звернутися до нотаріальних органів на підконтрольній Україні території.

Місцем відкриття спадщини є останнє місце проживання спадкодавця. У разі проживання спадкодавця (на момент відкриття спадщини) на території, яка є тимчасово окупованою, то місцем відкриття спадщини буде місце подання спадкоємцем (спадкоємцями) першої заяви про прийняття спадщини.

Якщо місце проживання спадкодавця невідоме, місцем відкриття спадщини є місцезнаходження нерухомого майна або основної його частини, а за відсутності нерухомого майна – місцезнаходження основної частини рухомого майна.
Заява про прийняття спадщини подається спадкоємцем особисто.

При цьому Закон України «Про внесення змін до Цивільного кодексу України щодо вдосконалення порядку та оформлення спадщини» передбачає, що у період дії воєнного стану в Україні та протягом двох років з дня його припинення або скасування у випадку, якщо смерть фізичної особи зареєстрована пізніше ніж через один місяць з дня смерті такої особи або дня, з якого її оголошено померлою, строки шість місяців, обчислюються з дня державної реєстрації смерті особи.

Документи, які необхідні для прийняття спадщини:

  • паспорт;
  • ідентифікаційний номер;
  • свідоцтво про смерть;
  • у разі наявності заповіту, якщо заповіт оформлювався в сільській раді – необхідно проставити відмітку про відсутність змін після оформлення;
  • у разі відсутності заповіту: документ, що підтверджує родинні стосунки спадкоємця з померлим: для дітей – свідоцтво про народження, дружини/чоловіка – свідоцтво про шлюб, інші родичі – за аналогією, для відслідковування ланцюга родинних зв’язків зі спадкодавцем;
  • правовстановлюючі документи на все майно, про яке відомо.

Перелік нотаріусів, якими в умовах воєнного стану вчиняються нотаріальні дії щодо цінного майна за областями в Україні: https://minjust.gov.ua/m/perelik-notariusiv-vid-26122023-yakimi-v-umovah-voennogo-stanu-vchinyayutsya-notarialni-dii-schodo-tsinnogo-mayna, https://just-dnipro.gov.ua/?view=pages&category=3, https://just-dnipro.gov.ua/?view=cat&category=721