1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ТРИВАЄ ПІДГОТОВКА ДО НОВОГО...

ТРИВАЄ ПІДГОТОВКА ДО НОВОГО ЗВІТУ ЄВРОКОМІСІЇ ПРО ПРОГРЕС УКРАЇНИ В МЕЖАХ ПАКЕТА РОЗШИРЕННЯ 2024 РОКУ

☝️У четвер, 15 серпня, відбулась друга нарада під головуванням Віцепрем’єрки Ольги Стефанішиної щодо виконання Україною рекомендацій Єврокомісії, представлених у Звіті про прогрес України в межах Пакета розширення ЄС 2023 року.

➡️Зустріч була присвячена реалізації органами влади завдань переговорного Кластеру 2 «Внутрішній ринок».

Участь у нараді взяли зокрема представники Верховна Рада України, Секретаріату Кабінет Міністрів України, Міністерство аграрної політики та продовольства України, Міністерство економіки України, Міністерство фінансів України, Міністерство охорони здоров’я України, Національний банк України, Національна комісія з цінних паперів та фондового ринку України та інших органів та відомств.

💬«Ми очікуємо на вже другий Звіт Європейської Комісії, в який Україна буде включена як країна-кандидат на вступ. Цей документ дасть певний зріз майбутніх зобов’язань України. Наша ціль полягає в тому, щоб до відкриття конкретних переговорних розділів ми змогли отримати максимально позитивну оцінку в межах Звіту, що відповідно зменшить кількість технічних процесів і дозволить нам заручитися позитивними політичними сигналами, – зазначила Віцепрем’єрка. – Перша нарада відбулась щодо Кластеру 1 «Основи процесу вступу до ЄС», сьогодні ми обговорюємо Кластер 2. Обидва ці кластери для нас є наразі пріоритетними».

Ольга Стефанішина відзначила, що з 78 заходів по Кластеру 2, визначених Планом, більш ніж 60% вже виконано або перебуває у процесі виконання.

🔎Довідково

Кластер 2 є важливим показником виконання критерію майбутнього членства в ЄС та охоплює такі переговорні розділи як «Вільний рух товарів» (1), «Свобода переміщення працівників» (2), «Свобода підприємництва і надання послуг» (3), «Свобода руху капіталу» (4), «Корпоративне право» (6), «Право інтелектуальної власності» (7), «Конкурентна політика» (8), «Фінансові послуги» (9), «Захист прав споживачів та охорона здоров’я» (28).