УВАГА! ПАМ’ЯТКА ПРО ЗБЕРЕЖЕННЯ ПРОДУКТІВ!
Ізмаїльська районна державна (військова) адміністрація Одеської області спільно з Ізмаїльським районним управлінням Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області повідомляє.
З метою недопущення харчових отруєнь через споживання харчових продуктів, які можуть бути небезпечними внаслідок порушення температурних умов їх зберігання з врахуванням рекомендацій МОЗ пропонуємо:
- подбати про альтернативні засоби електроенергії, по можливості придбати бензинові або дизельні генератори, павербанки, портативні електростанції тощо.
- дотримуватись рекомендацій щодо сумісного зберігання різних видів харчових продуктів (товарного сусідства).
Необхідно уникати сумісного зберігання наступних категорій харчових продуктів:
- продукти, які потребують та не потребують низьких температур зберігання та холодильного обладнання;
- продукти, які передають вологу, та які можуть її поглинати;
- продукти, які мають специфічні та сильні запахи, та які можуть їх поглинати;
- продукти, які не можуть сусідити з жодним іншим товаром;
- продукти герметично запаковані та відкриті.
За умов короткочасного вимушеного зберігання та при дотриманні визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на маркуванні, допускається сумісне зберігання наступних видів (категорій) харчових продуктів:
- фасовані (герметично упаковані) молочна продукція, сири, ковбасні та копчені вироби;
- фасована (герметично упакована) молочна продукція, яйця курячі;
- фасовані (герметично упаковані) м’ясо, м’ясна продукція, субпродукти морожені, напівфабрикати морожені (пельмені, вареники, млинці, котлети, нагетси, овочі фаршировані і т.п.);
- фасовані (герметично упаковані) морожені овочі та фрукти, морозиво, масло солодковершкове, маргарин, спред.
Алкогольні напої (пиво, вино, міцні алкогольні напої – коньяк, горілка, віскі і т.п.) та безалкогольні напої (сік, вода та напої газовані і т.п.) дозволяється зберігати та реалізовувати без холодильного обладнання лише за умов суворого дотримання визначених виробником температурних режимів зберігання, зазначених на етикетках.