1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ПРО БЕЗБАР’ЄРНІСТЬ

ПРО БЕЗБАР’ЄРНІСТЬ

Необхідність безбар’єрності в освіті, особливо для профільних вишів 📝

Цінність курсу «Безбар’єрне середовище» 💛

ділиться у своїй колонці спеціально для Безбар’єрність лектор курсу Volodymyr Vysotskyi, експерт-консультант з питань доступності побудованого середовища, член Міжнародної асоціації фахівців з доступності, співзасновник студії універсального дизайну ORFO Universal Design (Київ).

💬 «На моє глибоке переконання, архітектура, містобудування і дизайн сьогодні як ніколи відображають дві фундаментальні якості суспільства: його цінності та технологічність. Ці галузі знань слугують єдиній меті – «виробництву» середовища для життя у найширшому сенсі. Поєднуючись у хитросплетіннях творчої думки, замислу архітектора/ки, планувальника/ці чи дизайнера/ки, цінності і технології породжують не просто фізичні об’єкти у просторі або функцію, спрямовану на задоволення людських потреб. Продуктом професійної діяльності цих фахівців є людські відчуття, настрій, амбіції, тобто речі дуже далекі від «матеріального».

Від майбутніх спеціалістів у згаданих сферах залежить не тільки зовнішній вигляд чи конфігурація побудованого середовища та предметів у ньому. Можливо, прозвучить пафосно – від них залежить те, яким буде майбутнє. І не через століття, а вже завтра. Чи будуть наші міста місцями щастя – чи стануть оселею смутку? Чи даруватиме помешкання комфорт впродовж кількох поколінь – чи перетвориться з плином часу у в’язницю для батьків? Чи буде школа простором поваги і підтримки – чи місцем несвободи і пригнічення? Зрештою, чи буде світ, який нас оточує, наснажувати на нові відкриття і спільнодію – чи він буде роз’єднувати і повільно вбивати, знищуючи все, що робить нас людьми?

Безбар’єрність – це філософія, що визнає рівність, гідність і різноманіття першочерговою умовою людського співжиття. Це наскрізний принцип, що пронизує усі сфери людської життєдіяльності, аби подарувати кожному і кожній можливість стати кращою версією себе. Якщо ця філософія, цей принцип буде покладено в основу створення всього «рукотворного», в тому числі будівель, просторів і всього, чим вони наповнені, то нам відкриються небачені горизонти здорового, наповненого сенсом та щасливого життя. Думаю, український народ заслуговує на таке майбутнє.

Але воно не наступить само собою, без нашої спільної волі та зусиль. Тому безбар’єрність має стати наскрізним принципом і в освіті – не лише архітектурній, але особливо в ній. Бо ж тисячі архітекторів створюють простір для мільйонів своїх співгромадян, і саме це, побудоване ними середовище, значною мірою визначає якість життя кожної особистості і спільноти в цілому.

Жодні норми та стандарти доступності не працюють в абстракції – вони мають бути невід’ємною частиною творчого задуму архітектора, органічно вписаними у візію нового простору чи будівлі. Тільки тоді доступність буде функціональною, естетично привабливою та життєздатною. Донести та обґрунтувати цю нехитру, але іноді неочевидну думку – ось що я вважаю ключовим завданням курсу «Безбар’єрне середовище» квінтесенцією нашого спілкування зі студентами профільних архітектурних вищих навчальних закладів. І за результатами спілкування з ними та зі спостережень за їхньою роботою над практичним завданням маю всі підстави припустити, що наша команда менторів досягла певних успіхів.

Найбільш неприступні бар’єри – в людських головах, в людській свідомості. І я знаю, що слухачі нашого курсу вільні від цих бар’єрів. Попереду довгий шлях, але ми вже у русі. Далі буде…».

ℹ️ Курс «Безбар’єрне середовище» розроблений у межах ініціативи першої леді Олена Зеленська «Без бар’єрів» та впроваджується ГО «Безбар’єрність» у межах проєкту Integrated Urban Development in Ukraine II, що виконується німецькою урядовою компанією GIZ Ukraine за фінансової підтримки урядів Німеччини (Посольство Німеччини в Києві / Deutsche Botschaft Kyjiw) і Швейцарії (Embassy of Switzerland in Ukraine / Посольство Швейцарії в Україні).

Переглянути новини проєкту можна на сайті ГО «Безбар’єрність» за тегом «Безбар’єрне середовище» 📲https://bbu.org.ua/tag/bezbar-ierne-seredovishhe

#bezbariernist#безбарєрність#barrierfree