1. /
  2. Новини
  3. /
  4. ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО САНЕПІДСИТУАЦІЇ...

ОПЕРАТИВНА ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО САНЕПІДСИТУАЦІЇ В ІЗМАЇЛЬСЬКОМУ РАЙОНІ ЗА ПЕРІОД З 28.06. ПО 05.07.2024 РОКУ

Ізмаїльська районна державна (військова) адміністрація в Одеській області інформує.

За даними моніторингу Дунайського басейнового відділу Відокремленого підрозділу санітарної охорони територій та на видах транспорту Державної установи «Одеський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України» в Ізмаїльському районі Одеської області захворюваність на гострі кишкові інфекції, порівняно з попереднім тижнем збільшилась в 1, 2 рази (30 випадків проти 25), у т.ч. серед дітей збільшилась на 1 випадок (22 випадки проти 21), а серед дорослих  збільшилась в 2 рази (8 випадків проти 4).

Основну питому вагу у структурі захворюваності складали діти – 73,3%, а серед дітей найбільш ураженою була вікова група 1-4 роки (54,6%).

По громадах Ізмаїльського району зареєстровано ГКІ: в м. Ізмаїл – 17 випадків, у т.ч. 12 – у дітей, в Саф’янівській ОТГ – 9 випадків, у т.ч 7 – у дітей, в Ренійській ОТГ – 4 випадки, у т.ч. 3 – у дітей.

Згідно з факторним аналізом переважна більшість хворих (30%) пов’язували захворювання з вживанням готових домашніх страв з порушенням технології приготування та зберігання; 20% – немитих ягід, овочів, фруктів; 16,6% – з вживанням кондитерських виробів, 10% – з порушенням особистої гігієни та правил догляду за дітьми; по 6,7% – з вживанням молочної та м’ясної продукції, 3% – з вживанням рибної продукції

Повітряно-крапельні інфекції. Зареєстровано 6 випадків кашлюка, порівняно з попереднім тижнем захворюваність зменшилась на 2 випадки. Випадки захворювань на кашлюк реєструвались в м. Ізмаїл – 1 випадок, у дитини, Саф’янівська ТГ – 3 випадки, у дітей, Ренійська ТГ – 2 випадки, у дітей. Зареєстровано 7 випадків вітряної віспи, в т.ч. м. Ізмаїл -6, Ренійська ТГ – 1 випадок. Зареєстровано 1 випадок скарлатини (м. Ізмаїл). Випадки захворювань на кір, епідемічний паротит, дифтерію, краснуху не реєструвались.

У вогнищах інфекційних захворювань проводяться всі необхідні протиепідемічні заходи.

За звітний тиждень з метою моніторингу за циркуляцією холерного вібріону на об’єктах довкілля досліджено 14 проб із зовнішнього середовища, у тому числі морська вода -1 проба, прісна вода – 7 проб, стічні води – 6 проб. За результатами дослідження у 2 пробах виділено Vibrioo cholerae non 01 І групи Хейберга (p.Дунай 44 км (елеватор), місце водозабору КП «Світло» м.Кілія).

За даними моніторингу за минулий тиждень зареєстровано 11 укусів людей тваринами, що на 1 випадок менше, ніж на  попередньому тижні.

З початку року в Одеській області зареєстровано 92 лабораторно підтверджених випадків сказу серед тварин, з них 12 – в Ізмаїльському районі (дикі тварини: 3 лисиці. 8 шакалів, 1 кіт домашній).

З метою проведення соціально-гігієнічного моніторингу за станом питної води в районі за звітний тиждень було відібрано 37 проб питної води для дослідження на санітарно-мікробіологічні показники: м. Ізмаїл -9 проб, м .Рені – 13 проб, м.Кілія – 10 проб, м. Вилкове – 5 проб та 37 проб санітарно-хімічні показники: м. Ізмаїл – 9 проб, м. Рені – 13 проб, м.Кілія – 10 проб, м. Вилкове – 5 проб, всі відповідають ДСанПіН 2.2.4- 171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної призначеної для споживання людиною».

Відібрано та досліджено води поверхневих водойм 6 проб на бактеріологічні показники, та 4 проби на санітарно – хімічні – показники, з них усі проби відповідають гігієнічним нормативам.

В м. Ізмаїл в порядку моніторингових спостережень, проводяться вимірювання потужності експозиційної дози (гамма-випромінювання) – 156 вимірів. За даними інструментальних випромінювань, радіаційний фон за звітний тиждень залишався на рівні багаторічних спостережень і не перевищував граничнодопустимих рівнів.

Санітарно-епідемічна ситуація залишається на постійному контролі.