1. /
  2. Новини
  3. /
  4. 🤔ЧОМУ ВАЖЛИВО БУТИ АКТИВНИМ...

🤔ЧОМУ ВАЖЛИВО БУТИ АКТИВНИМ ГРОМАДЯНИНОМ?

Громадська активність — це здатність особистості впливати на суспільне життя, задовольняти власні потреби та інтереси, реалізовувати цілі спільноти, вирішувати суспільно значущі завдання та ініціювати зміни. Активний громадянин прагне діяти на користь суспільства, поважати й приймати права та обов’язки члена громади.

Приклад активної громадянської позиції:

🔸Уявімо, що в університеті є занедбана кімната відпочинку, яку місцева влада не хоче реставрувати. Група активних студентів може організувати інформаційну кампанію, щоб привернути увагу до цієї проблеми. Вони можуть залучити інших студентів для оцінки необхідних робіт та ресурсів, інформування мешканців міста, залучення додаткових коштів та співпраці з місцевою владою для оптимізації роботи з відновлення приміщення. Завдяки такій громадській активності університет отримає відреставровану кімнату відпочинку.

Переваги громадської активності:

🔸Розвиток лідерських навичок – ініціативність, цілеспрямованість, робота в команді, ефективне спілкування.
🔸Участь у житті громади – можливість впливати на позитивні зміни.
🔸Відстоювання прав – навчання бути відповідальним громадянином.
🔸Соціальні зв’язки – зустріч активної молоді, змістовне проведення часу.
🔸Практичний досвід – реалізація знань та умінь, набуття нового досвіду.

Активна участь громадян у вирішенні суспільних проблем є обов’язковим компонентом демократичного суспільства та ознакою розвиненої держави. Коли громадяни залучені до процесу розробки політики та прийняття рішень, це сприяє ефективній роботі державних інституцій на користь усього суспільства.

Джерело: Одеський обласний центр патріотичного виховання та організації дозвілля дітей та молоді.