1. /
  2. Новини
  3. /
  4. НА ТЕРИТОРІЇ ІЗМАЇЛЬСЬКОГО РАЙОНУ...

НА ТЕРИТОРІЇ ІЗМАЇЛЬСЬКОГО РАЙОНУ ПРОВЕДЕНО ОСІННЮ КАМПАНІЮ З ПЕРОРАЛЬНОЇ ІМУНІЗАЦІЇ ДИКИХ М’ЯСОЇДНИХ ТВАРИН ПРОТИ СКАЗУ

Ізмаїльська районна державна (військова) адміністрація Одеської області повідомляє про підведення підсумків щодо проведення осінньої кампанії з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу.

З метою профілактики та зменшення захворюваності на сказ у дикій фауні, з 30 жовтня по 15 листопада 2023 року в Ізмаїльському районі проведено осінню кампанію з пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин.

Пероральна імунізація від сказу – єдиний дієвий спосіб профілактичної вакцинації диких та безпритульних тварин проти сказу та здійснюється шляхом розповсюдження принад із вакциною вручну або авіатранспортом.

Наразі, у зв’язку з воєнним станом, осіння кампанія пероральної імунізації диких м’ясоїдних тварин проти сказу в Ізмаїльському районі була проведена вручну наземним розподілом, з обов’язковим урахуванням мінної небезпеки шляхом лише наземного розподілу принад на узліссях, на узбіччі доріг, біля річок, на сільськогосподарських угіддях тощо.

У розкладанні принад з вакциною було задіяно 18 робочих груп загальною чисельністю 84 особи з усіх територіальних громад Ізмаїльського району під контролем фахівців Ізмаїльського районного управління Головного управління Держпродспоживслужби в Одеській області та Ізмаїльської державної лікарні ветеринарної медицини. Для імунізації диких тварин було використано пероральну вакцину «Орісвак» від українського виробника ТОВ «Укрветпромпостач» (м. Бровари).

Принади були розкладені на заздалегідь визначеній площі, яка була погоджена із Ізмаїльською районною державною адміністрацією Одеської області (крім населених пунктів, водно-болотних угідь, ріллі, полів, автодоріг). Охоплено територію Ізмаїльського району площею 795,97 кв. км, на якій було розкладено 19 899 принад із вакциною.

Для інформації! Поживні принади з вакциною – це (брикети) коричневого кольору розміром із сірникову коробку. Всередині брикету розміщена желеподібна капсула з антигеном. Брикети мають специфічний запах м’ясо-кісткового борошна, який приманює тварин на великих відстанях. Принади безпечні для людей, тварин і навколишнього середовища, але в разі виявлення брикетів із вакциною просимо їх не чіпати, не переміщати на інші місця та не руйнувати.

Через місяць після проведення пероральної імунізації проти сказу, передбачено проведення контрольного відстрілу лисиць для дослідження сироваток крові на наявність антитіл, а також інші дослідження.