1. /
  2. Новини
  3. /
  4. сільське господарство
  5. /
  6. ЗРОШЕННЯ – ЗАПОРУКА ЗБІЛЬШЕННЯ...

ЗРОШЕННЯ – ЗАПОРУКА ЗБІЛЬШЕННЯ УРОЖАЙНОСТІ

У рамках підготовки до реалізації субгранту щодо впровадження нових технологій зрошення, енерго- та водозберігаючого обладнання та автоматизації зрошення, який розпочала Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО), експертами АГРО обстежено Суворовську зрошувальну систему в Ізмаїльському районі на Одещині.

Головним напрямом субгранту є модернізація насосних станцій та об’єктів інженерної інфраструктури, і як результат – збільшення площ поливу та отримання членами організацій водокористувачів гарантованих врожаїв в умовах змін клімату.

На території обслуговування зрошувальної системи, у грудні минулого року створена організація водокористувачів «Вода життя».

Суворовська зрошувальна система, на території якої створена ОВК, побудована 50 років тому. У 2022 році з цієї системи полито 1,1 тис. га, хоча система охоплює майже 7 тис. га. Але через зношеність системи розширити площі зрошення було не можливо.

Наразі, завдяки Закону України «Про організації водокористувачів та стимулювання гідротехнічної меліорації земель», ОВК зможуть взяти Суворовську зрошувальну систему у своє управління і забезпечити її оновлення та модернізацію.

Аграріями, які об’єдналися в ОВК, здебільшого вирощуються озимі зернові, соняшник та овочі.

Стабільне зрошення дозволить отримувати членам ОВК урожайність у 1,5-4 рази вище ніж вони отримують на полях без поливу.

Наприклад:

озима пшениця – 30 ц/га, а озима пшениця на зрошенні – 52 ц/га;

озимий ячмінь – 45 ц/га, а на зрошенні відповідно – 66 ц/га;

озимий ріпак – 9 ц/га, на зрошенні – 23 ц/га;

соняшник – 3 ц/га, на зрошенні – 12 ц/га.