«Мій чоловік дуже любить свій автомобіль. І коли після отриманого поранення зміг ходити та повернувся додому, то перше що сказав: ти не ображайся, але я так сумував за своєю машиною. Можна я з нею побуду?»

Про те, як змінюються військові після повернення з фронту та чому до подібних прохань треба ставитися з розумінням, дружина ветерана Тетяна Пономарь розповідає у новому освітньому серіалі «Люди з досвідом війни. Гідність. Взаємодія» на платформі Дія.Освіта.

🎥 Освітній серіал є продовженням однойменного розділу «Довідника безбар’єрності» (https://bf.in.ua) – гіда з коректної комунікації, створеного за ініціативою першої леді Олена Зеленська.

Героями серіалу стали люди з бойовим досвідом і члени їхніх родин, які діляться різними життєвими ситуаціями. А запрошені українські експерти пояснюють, як правильно у подібних випадках вчиняти та які помилки у комунікації та взаємодії можуть спричинити дискомфорт.

💬 «Чоловік отримав опіки, досить тяжкі травми. Були проблеми зі сном, особливо в перший місяць. Однієї ночі у шпиталі він накрився ковдрою і стався флешбек тієї ситуації, коли він отримав поранення. Після цього я запропонувала чоловіку зустрітися з психологом. І він прислухався та погодився. Бо протягом двох років, що він був на фронті, ми завжди ділилися думками та почуттями. І зараз наші стосунки стали ще ближчими, теплішими, ріднішими, ніжнішими. Після пережитого ми цінуємо кожну хвилину, проведену разом», – говорить Тетяна Пономарь.

👉 Також упродовж 11 серій глядачі дізнаються, чому краще бути активним слухачем, ніж ставити неприйнятні запитання, що може вирізняти людину з бойовим досвідом, які стани та реакції вона може переживати та як на них реагувати.

Окремі епізоди присвячені особистим кордонам і коректній комунікації з військовими, які пережили полон або отримали інвалідність.

Корисною буде інформація і для роботодавців та громад, які одними з перших зустрічають захисників і захисниць.

💬 «Перший крок у встановленні добрих та дружніх стосунків з будь-якою людиною – це повага. А ветераном може виявитися кожна людина, яка стоїть поруч з нами на зупинці, в черзі в магазині або п’є каву за сусіднім столиком у кав’ярні. Ветерани не завжди носять форму. І не завжди ті, хто поводиться дещо незвично, виявляються ветеранами. У всіх нас тепер є досвід війни», – зазначила одна з експерток серіалу, очільниця Служби психосоціальної підтримки сімей військовослужбовців Наталія Умеренкова.

🎥 Освітній серіал створено за ініціативи Міністерство цифрової трансформації України у межах тематичної хвилі «Досвід ветеранів вартий поваги» комунікаційної кампанії Ти як? Всеукраїнської програми ментального здоров’я – ініціативи першої леді Олени Зеленської за підтримки Координаційний центр КМУ / Mental Health UA, громадської організації Безбар’єрність та компанії Visa – учасниці спільноти «Бізнес без бар’єрів» для платформи «Дія.Освіта».

Дивитися серіал 📲https://osvita.diia.gov.ua/…/people-with-war-experience…

#тияк

#bezbariernist#безбарєрність#barrierfree