🦠Прості поради для уникнення гострих кишкових інфекцій
Гострі кишкові інфекції (ГКІ) —інфекційні захворювання шлунково-кишкового тракту, що можуть призвести до серйозних ускладнень, особливо у дітей.
Зазвичай ГКІ спричинені бактеріями або вірусами, які потрапляють в організм людини із зараженою їжею чи водою.
Будь-яку хворобу краще попередити, ніж потім лікуватися, тому Держпродспоживслужба нагадує всім прості правила, рекомендовані Всесвітньою організацією охорони здоров’я, що допоможуть уникнути ГКІ:
1️⃣Підтримуйте чистоту:
👉мийте руки перед тим, як брати продукти чи готувати їжу;
👉мийте руки після відвідування туалету;
👉мийте руки перед вживанням їжі;
👉ретельно очищуйте, мийте з миючими засобами всі поверхні та кухонне приладдя, які використовуєте для приготування їжі;
👉кухонне приладдя для обробки сирих продуктів, зокрема ножі та обробні дошки, після миття ополіскуйте кип’ятком;
👉захищайте кухню і продукти від комах, гризунів та інших тварин.
2️⃣Використовуйте безпечну воду і свіжі продукти:
👉використовуйте чисту або очищену воду;
👉обирайте свіжі та незіпсовані продукти;
👉ретельно мийте овочі й фрукти, особливо якщо вживатимете їх сирими;
👉не вживайте продукти, у яких закінчився термін придатності.
3️⃣Ретельно готуйте їжу:
👉ретельно просмажуйте чи проварюйте продукти, особливо м’ясо, яйця і морепродукти;
👉доводьте страви до кипіння, щоб вони готувалися щонайменше за 70 °С;
👉сік м’яса чи птиці під час приготування має бути прозорим, а не рожевим;
👉ретельно підігрівайте приготовану їжу.
4️⃣Відокремлюйте сиру їжу від готової:
👉відокремлюйте сире м’ясо і морепродукти від інших харчових продуктів;
👉для обробки сирих продуктів користуйтеся окремим кухонним приладдям, зокрема ножами і обробними дошками;
👉зберігайте продукти у закритому посуді, щоб уникнути контакту між сирими і готовими продуктами.
5️⃣Зберігайте їжу при безпечній температурі:
👉не залишайте приготовану їжу за кімнатної температури більш ніж на 2 години;
👉зберігайте приготовані страви гарячими (60 °С) аж до подавання до столу;
👉не зберігайте їжу надто довго, навіть у холодильнику;
👉не розморожуйте продукти за кімнатної температури.
❗️У випадку виявлення перших ознак кишкової інфекції (слабкість, підвищення температури, біль у животі, блювота і діарея) необхідно терміново звернутись до лікаря.

